Proiectul Comenius EACEA LLP
SOS.NET:SOcial Skills Trainer - New Qualification for European Teachers
Formator de competenţe sociale – Calificare nouă pentru profesorii europeni
Ref. № 510005-LLP-1-2010-1-BG-COMENIUS-CMP
Şcoala noastră derulează în perioada 2010-2012 proiectul Multilateral Comenius SOS.NET: Formator de competenţe sociale – Calificare nouă pentru profesorii europeni.
Proiectul SOS.NET se adresează problemei lipsei programelor de formare a competenţelor sociale sistematice, la nivelul educaţiei secundare din 5 ţări europene – Portugalia, Cehia, Bulgaria, România şi Turcia.
Rezultate
Proiectul va crea materialele pedagogice şi didactice necesare pentru sprijinirea profesorilor în asigurarea dezvoltării susţinute a competenţelor sociale ale elevilor. Profesorii şi elevii vor fi sprijiniţi în procesul de formare de o plaformă on-line, o unealtă de diagnosticare pentru măsurarea nivelului competenţelor sociale. În plus, 60 de cadre didactice din toate ţările partenere vor fi formate pentru implementarea materialelor de formare a competenţelor sociale. Specialiştii formaţi vor efectua, la rândul lor, formarea pilot a 1000 de elevi.
Platforma de învăţare deschisă pe site-ul proiectului www.sostrainer.eu va contribui la stabilirea unei comunităţi europene de învăţare printre profesorii interesaţi de schimbul metodelor şi exemplelor de bună practică în domeniul formării competenţelor sociale ale elevilor.
Pe termen scurt:
Şcolile din ţările partenere vor avea la dispoziţie materiale didactice şi pedagogice de calitate în limbile naţionale pentru a implementa formarea competenţelor sociale ale elevilor.
Pe termen lung:
Numărul cadrelor didactice cu certificare în domeniul formării competenţelor sociale va creşte.
Numărul elevilor cu competenţe sociale bune va creşte, la fel şi şansele lor pentru o mai bună integrare în societate ca profesionişti şi cetăţeni.
Factorii naţionali de decizie politică vor realiza nevoia de implementare a reformelor care să susţină formarea competenţelor sociale în şcoli.
Prima şedinţă a instituţiilor partenere a avut loc la Ostrava, Cehia, în 24-26 Noiembrie, 2010. Întâlnirea a avut un caracter introductiv pentru toţi partenerii- în afară de a se cunoaşte mai bine unii cu alţii, partenerii au lucrat la un plan în ceea ce priveşte diseminarea şi administrarea proiectului şi au discutat despre realizarea studiului asupra contextului socio-cultural al muncii profesorilor din Bulgaria, Cehia, Turcia, România şi Portugalia.
Din partea instituţiei noastre au participat la şedinţa de lucru doamnele profesoare Lenuţa Ciurel (director adjunct) şi Mădălina Chiosa (coordonator proiecte şi programe), în calitate de manageri proiect.
WORKSHOP PENTRU ADAPTAREA ŞI DEZVOLTAREA ABORDĂRII PEDAGOGICE A COMPETENŢELOR SOCIALE
Colegiul Economic al Banatului Montan a organizat în perioada 17-20 mai 2011, la Casa de Cultură din Reşiţa, cursul de formare pentru dobândirea a şase competenţe cheie (comunicare, cooperare, antreprenoriat, rezolvare de probleme,învăţare pe tot parcursul vieţii, găsirea şi managerierea informaţiei) în cadrul Woorkshop-ului pentru adaptarea şi dezvoltarea abordării pedagogice a competenţelor sociale. Cursul de formare s-a desfăşurat în limba engleză, a fost gratuit şi s-a derulat în cadrul proiectului Comenius "SOS.NET – Formator de competenţe sociale, calificare nouă pentru profesorii europeni".
Ca rezultate ale cursului putem menţiona:
-crearea de materialele didactice şi pedagogice necesare pentru sprijinirea profesorilor în asigurarea dezvoltării competenţelor sociale ale elevilor;
-sprijinirea profesorilor şi elevilor în procesul de formare de o platformă on-line, unealtă de măsurare a nivelului de competenţe sociale;
-formarea a 60 de profesori din toate ţările partenere pentru a implementa materialele de lucru în domeniul competenţelor sociale;
-efectuarea unor cursuri de formare pentru 1000 de elevi de către specialiştii formaţi.
Grupul ţintă a fost constituit din 15 cadre didactice (profesori de liceu, consilieri, coordonatori pentru programe şi proiecte), care vor primi Certificat de participare, emis de RPIC-ViP Cehia, dat fiind faptul că s-au utilizat programe de formare a competenţelor sociale dezvoltate în Cehia de această firmă.
MONITORIZAREA CURSURILOR DE FORMARE
CONFERINȚĂ FINALĂ A PROIECTULUI COMENIUS SOS.NET
Conferințe similare au fost organizate în paralel și în țările partenere ale proiectului: Bulgaria, Portugalia, Cehia și Turcia. Între organizatori a fost stabilită o conexiune Skype pe toată durata conferinței, astfel încât participanții au avut posibilitatea să vizioneze imagini din cadrul activităților.
Pe parcursul desfășurării conferinței, echipa de proiect a prezentat activitățile derulate în cei doi ani, rezultatele studiilor de cercetare și produsele proiectului. Cele mai importante produse sunt platforma de diagnosticare a nivelului de competențe sociale, care se regăsește pe www.sostrainer.eu și pachetul educațional pentru dezvoltarea competențelor sociale ale elevilor, alcătuit din șase competențe: comunicare, rezolvarea problemelor, antreprenoriat, găsirea și gestionarea informației, învățare pe tot parcursul vieții, și cooperare. Materialele vor putea fi accesate și descărcate de toți cei interesați pe platforma proiectului și pe site-ul Colegiului Economic.