Consiliere şi orientare pentru o viitoare angajare
PIC 5 Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa
Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin derulează împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, proiectul „Consiliere şi orientare pentru o viitoare angajare”, ID 64001 ce urmăreşte consilierea a 6000 de elevi din cele două judeţe în vederea orientării profesionale.
Cu o valoare totală de 20.111.314 lei, proiectul „Consiliere şi orientare pentru o viitoare angajare” a obţinut finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, din Fondul Social European, urmând să se deruleze pe o perioadă de 36 de luni.
Dincolo de asistarea elevilor în planificarea timpurie a carierei, prin proiect a fost creată o reţea de consiliere şi orientare profesională pentru cele două judeţe partenere şi o platformă virtuală comună. Tot prin proiect au fost înfiinţate 40 de centre de informare şi două Centre de Coordonare şi Informare, cadrele didactice din aceste centre urmând să consilieze un număr total de 6.000 de elevi în alegerea unei specializări în concordanţă cu cererea pieţei muncii.
Prin acest proiect încercăm să răspundem nevoii de a corela aspiraţiile elevilor înmatriculaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar cu ofertele educaţionale şi cu cererea pieţei muncii. Reţeaua de consiliere şi de consilieri, platforma virtuală, ghidurile de consiliere pentru diriginţi şi consilieri, vizitele pe care le vom face la agenţii economici, dezbaterile cu experţii, precum şi seminariile, vin toate în întâmpinarea nevoii de a ajuta elevii să aleagă o specializare în concordanţă cu cererea pieţei care, ştim cu toţii, este într-o permanentă schimbare.
OBIECTIV GENERAL:
Asigurarea corelării aspiraţiilor elevilor cu oferta educaţională şi cu cererea pieţei muncii
OBIECTIVE ORIZONTALE:
• Egalitate de şanse • Inovaţie şi TIC • Abordare interregională
OBIECTIVE SPECIFICE:
1. Furnizarea de servicii de orientare şi consiliere de calitate pentru elevii înmatriculaţi în sistemul naţional de învăţământ; 2. Crearea unui cadru funcţional în vederea oferirii serviciilor de consiliere şi orientare de calitate; 3. Realizarea unei platforme virtuale în vederea accesului la servicii privind consilierea şi orientarea profesională; 4. Dezvoltarea resurselor şi implementarea unui model integrat de servicii de orientare şi consiliere profesională
REZULTATE ANTICIPATE
- 3000 de elevi consiliaţi de către fiecare partener din proiect;
- 1 e – reţea de consiliere şi orientare profesională pentru cele două judeţe partenere; - 1 reţea consilieri pentru furnizarea serviciilor de consiliere şi orientare profesională a elevilor; - 1 platformă virtuală comună celor doi parteneri, cu acces individual şi asistat la servicii de consiliere şi orientare profesională; - 1 model integrat pentru furnizarea serviciilor de consiliere; - 1 ghid de consiliere pentru diriginţii şi consilierii şcolari; - 60.000 exemplare cu materiale informative pentru elevi, părinţi şi partenerii sociali; - 42 puncte de informare dotate, echipate şi funcţionale, pentru consiliere şi orientare profesională; - 6000 dosare personale de consiliere şi orientare profesională; - 6000 planuri de carieră.
PIC 5 Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa
Responsabil Punct de informare director prof.Spătaru Maria Marinamariamarinaspataru@yahoo.com