Luni, 04 Decembrie 2023, 18.02.26
Logged in as Vizitator | Group "Guests"Bun venit Vizitator | RSS
Meniu principal
Categorii
Entertainment [4]
Activități sportive, recreative, dans, teatru, etc.
Educativ [46]
Proiecte și programe educaționale
Search
Social bookmarks
Înregistrare

Proiectul Comenius EACEA LLP

SOS.NET:SOcial Skills Trainer - New Qualification for European Teachers

Formator de competenţe sociale – Calificare nouă pentru profesorii europeni

Ref. № 510005-LLP-1-2010-1-BG-COMENIUS-CMP

           

            Şcoala noastră derulează în perioada 2010-2012 proiectul Multilateral Comenius SOS.NET: Formator de competenţe sociale – Calificare nouă pentru profesorii europeni.

            Proiectul SOS.NET se adresează problemei lipsei programelor de formare a competenţelor sociale sistematice, la nivelul educaţiei secundare din 5 ţări europene – Portugalia, Cehia, Bulgaria, România şi Turcia.

           Rezultate

            Proiectul va crea materialele pedagogice şi didactice necesare pentru sprijinirea profesorilor în asigurarea dezvoltării susţinute a competenţelor sociale ale elevilor. Profesorii şi elevii vor fi sprijiniţi în procesul de formare de o plaformă on-line, o unealtă de diagnosticare pentru măsurarea nivelului competenţelor sociale. În plus, 60 de cadre didactice din toate ţările partenere vor fi formate pentru implementarea materialelor de formare a competenţelor sociale. Specialiştii formaţi vor efectua, la rândul lor, formarea pilot a 1000 de elevi.

            Platforma de învăţare deschisă pe site-ul proiectului www.sostrainer.eu va contribui la stabilirea unei comunităţi europene de învăţare printre profesorii interesaţi de schimbul metodelor şi exemplelor de bună practică în domeniul formării competenţelor sociale ale elevilor.

             Impact

            Pe termen scurt:

            Şcolile din ţările partenere vor avea la dispoziţie materiale didactice şi pedagogice de calitate în limbile naţionale pentru a implementa formarea competenţelor sociale ale elevilor.

            Pe termen lung:

            Numărul cadrelor didactice cu certificare în domeniul formării competenţelor sociale va creşte.

            Numărul elevilor cu competenţe sociale bune va creşte, la fel şi şansele lor pentru o mai bună integrare în societate ca profesionişti şi cetăţeni.

            Factorii naţionali de decizie politică vor realiza nevoia de implementare a reformelor care să susţină formarea competenţelor sociale în şcoli.

             Şedinţe de lucru:

            Prima şedinţă a instituţiilor partenere a avut loc la Ostrava, Cehia, în 24-26 Noiembrie, 2010. Întâlnirea a avut un caracter introductiv pentru toţi partenerii- în afară de a se cunoaşte mai bine unii cu alţii, partenerii au lucrat la un plan în ceea ce priveşte diseminarea şi administrarea proiectului şi au discutat despre realizarea studiului asupra contextului socio-cultural al muncii profesorilor din Bulgaria, Cehia, Turcia, România şi Portugalia.

            Din partea instituţiei noastre au participat la şedinţa de lucru doamnele profesoare Lenuţa Ciurel (director adjunct) şi Mădălina Chiosa (coordonator proiecte şi programe), în calitate de manageri proiect.

             O a doua şedinţă a tuturor partenerilor va avea loc în Turcia, în 18-20 Aprilie 2011, în timpul căreia vor fi discutate rezultatele studiului internaţional asupra contextului socio-cultural al profesorilor şi dezvoltarea lor în şcolile secundare. Analiza studiului, care include toate cele cinci ţări partenere, va fi luată în considerare în timpul procesului de pregătire a materialelor  de formare pentru profesori.

 

WORKSHOP PENTRU ADAPTAREA ŞI DEZVOLTAREA ABORDĂRII PEDAGOGICE A COMPETENŢELOR SOCIALE

            Colegiul Economic al Banatului Montan  a organizat în perioada 17-20 mai 2011, la Casa de Cultură din Reşiţa, cursul de formare pentru dobândirea a şase competenţe cheie (comunicare, cooperare, antreprenoriat, rezolvare de probleme,învăţare pe tot parcursul vieţii, găsirea şi managerierea informaţiei) în cadrul Woorkshop-ului pentru adaptarea şi dezvoltarea abordării pedagogice a competenţelor sociale. Cursul de formare s-a desfăşurat în limba engleză, a fost gratuit şi s-a derulat  în cadrul proiectului Comenius "SOS.NET – Formator de competenţe sociale, calificare nouă pentru profesorii europeni".

Ca rezultate ale cursului putem menţiona:

-crearea de materialele didactice şi pedagogice necesare pentru sprijinirea profesorilor în asigurarea dezvoltării competenţelor sociale ale elevilor;

-sprijinirea profesorilor şi elevilor în procesul de formare de o platformă on-line, unealtă de măsurare a nivelului de competenţe sociale;

-formarea a 60 de profesori din toate ţările partenere pentru a implementa materialele de lucru în domeniul competenţelor sociale;

-efectuarea unor cursuri de formare pentru 1000 de elevi de către specialiştii formaţi.

               Grupul ţintă a fost constituit din 15 cadre didactice (profesori de liceu, consilieri, coordonatori pentru programe şi proiecte), care vor primi Certificat de participare, emis de RPIC-ViP Cehia, dat fiind faptul că s-au utilizat programe de formare a competenţelor sociale dezvoltate în Cehia de această firmă.


(click on banner - more photos)

MONITORIZAREA CURSURILOR DE FORMARE

 

     Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița derulează, în perioada 2010-2012, proiectul Comenius Multilateral ”SOS.NET: Formator de competențe sociale – Calificare nouă pentru profesorii europeni”, care are ca scop asigurarea unei formări de calitate în domeniul competențelor sociale pentru elevii din țările implicate în proiect și crearea unei platforme on-line pentru recunoașterea nivelului competențelor sociale la elevi.
     În perioada 2-5 Aprilie 2012, partenerii cehi au participat la activitatea de monitorizare a cursurilor de formare  de la Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița. Au fost organizate două cursuri de formare, unul pentru Competența de Cooperare, iar celălalt pentru       Competența de Rezolvare a problemelor, cu participarea a 27 de elevi și 4 formatori. Alți 2 formatori au organizat un curs de formare a Competenței de Cooperare în timpul orei de Limba Engleză, pentru a demonstra modul în care materialele didactice realizate pot fi adaptate spre a fi folosite în cadrul unor discipline diferite, nu doar sub forma cursurilor standard. La această activitate au participat 25 de elevi. Cursurile au fost organizate în trei locații diferite, în timpul săptămânii „Școala altfel”, dedicată activităților extrașcolare.
Feedback-ul în urma cursurilor a fost excelent, toți elevii au fost de acord că aceasta este o modalitate mai bună de a învăța, exercițiile sunt interesante, atractive și ușor de înțeles pentru fiecare dintre ei. Formatorii consideră cursurile foarte solicitante, dar pline de satisfacții și beneficii pentru ambele părți, profesori și elevi.
     „Considerăm că învățarea prin acțiune reprezintă o metodă de a valorifica interesele și calitățile elevilor, de a realiza o legătură între școală și viață. Cursurile de formare sunt o modalitate excelentă de a dezvolta competențele cheie atât de necesare pe plan profesional și personal pentru elevii noștri, de a-i pregăti nu numai ca buni profesioniști, ci și ca oameni de calitate” afirmă prof. Mădălina Chiosa, consilier educativ în cadrul instituției.CONFERINȚĂ FINALĂ A PROIECTULUI COMENIUS SOS.NET

 În data de 22.06.2012, Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița a organizat CONFERINȚA FINALĂ a proiectului SOS.NET: FORMATOR DE COMPETENŢE SOCIALE CALIFICARE NOUĂ PENTRU PROFESORII EUROPENI  Nr. 510005-LLP-1-2010-1-BG-COMENIUS-CMP. La conferința organizată la Sala Lira au participat 160 de persoane: elevi, cadre didactice, părinți, consilieri școlari și reprezentanți ai instituțiilor interesate, printre care Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Caraș-Severin și Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Caraș-Severin.

Conferințe similare au fost organizate în paralel și în țările partenere ale proiectului: Bulgaria, Portugalia, Cehia și Turcia. Între organizatori a fost stabilită o conexiune Skype pe toată durata conferinței, astfel încât participanții au avut posibilitatea să vizioneze imagini din cadrul activităților.

Pe parcursul desfășurării conferinței, echipa de proiect a prezentat activitățile derulate în cei doi ani, rezultatele studiilor de cercetare și produsele proiectului. Cele mai importante produse sunt platforma de diagnosticare a nivelului de competențe sociale, care se regăsește pe www.sostrainer.eu și pachetul educațional pentru dezvoltarea competențelor sociale ale elevilor, alcătuit din șase competențe: comunicare, rezolvarea problemelor, antreprenoriat, găsirea și gestionarea informației, învățare pe tot parcursul vieții, și cooperare. Materialele vor putea fi accesate și descărcate de toți cei interesați pe platforma proiectului și pe site-ul Colegiului Economic.InfoCenter
Învățământ DUAL

 

Link-uri utile
 • ISJ CS
 • PORTALURI eLEARNING
 • MEN
 • BACALAUREAT 2022
 • TESTE INIȚIALE 2022
 • CCD CS
 • ADMITERE CS
 • PROGRAME ŞCOLARE
 • SIIIR
 • Protecția Muncii PSI
 • LEGISLAȚIA MUNCII
 • SALARIZARE 2017 - nou!!!
 • LEGISLAȚIE
 • LEGISLAȚIE MEN
 • TRANSLATOR EN-RO
 • AGENDA EUROPA
 • PHOTOSHOP ON-LINE
 • LEGISLAȚIE ÎNVĂȚĂMÂNT
 • ADMITERE LICEU
 • Alte Colegii RO
 • Statistici

  Total online: 1
  Vizitatori: 1
  Utilizatori: 0
 • TOP 100